Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ


1)Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία;


'Οταν έφτασα στο σημείο που έπρεπε να διαλέξω σοβαρά το τι θα κάνω στη ζωή μου, σκέφτηκα πως πρέπει να είναι κάτι που δε θα με κάνει να βαριέμαι. Η δημοσιογραφία είναι ένα πολύ δημιουργικό επάγγελμα που ασχολείται με το παρόν και έχει λαμπρό μέλλον. Και συν τοις άλλοις, αν σκεφτείς πως δεν είναι ένα απλό επάγγελμα αλλά είναι αυτό που λένε λειτούργημα, τι πιο ενδιαφέρον για ένα νέο άνθρωπο με ανησυχίες.


2)'Ηταν αυτό το επάγγελμα που εξαρχής ήθελες να ακολουθήσεις;


Λίγα είναι τα τυχερά άτομα που από πολύ μικρή ηλικία γνωρίζουν με τι θέλουν να ασχοληθούν και διατηρούν την ίδια άποψη μέχρι τη στιγμή που καλούνται να επιλέξουν το επάγγελμά τους. Εγώ δεν ήμουν ένα από αυτά τα άτομα. Είχα αλλάξει γνώμη πολλές φορές μέχρι την Α' Λυκείου που τελικά αποφάσισα πως θέλω να ασχοληθώ με αυτό. Και μιλάμε για άσχετα μεταξύ τους επαγγέλματα και τελικά άσχετα και με τη δημοσιογραφία...


3)Έχεις επιλέξει με ποιο κλάδο της δημοσιογραφίας θα ασχοληθείς στο μέλλον;


Αυτό είναι ένα απο τα καλά του επαγγέλματος, που λένε. Σου δίνει πολλές επιλογές και ως προς το μέσο και ως προς το είδος που μπορείς να ασχοληθείς. Όσον αφορά στο μέσο, νομίζω πως έχω κατασταλάξει πλέον μετά από πολλή σκέψη, στο ραδιόφωνο, στο οποίο εκτίθεσαι περισσότερο βέβαια σε σχέση με τον έντυπο τύπο, αλλά λιγότερο από ό,τι στην τηλεόραση. Τώρα το είδος είναι και αυτό εύκολο. Έχει να κάνει και με τα ενδιαφέροντα σου γενικότερα. Εγώ κλίνω προς το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις. Πολλοί ξεκίνησαν με άλλο σκεπτικό και άλλες βλέψεις και τελικά διαπρέπουν λ.χ ως πολεμικοί ανταποκριτές, κάτι που ούτε οι ίδιοι το περίμεναν.


4)Ποιο είναι το δημοσιογραφικό σου πρότυπο;


Πρότυπο με την έννοια ενός διάσημου και αναγνωρίσιμου δημοσιογράφου στον οποίο θέλω να μοιάσω, δεν έχω. Υπάρχουν όμως πολλοί αξιόλογοι δημοσιογράφοι που δεν είναι τόσο διάσημοι αλλά είναι εκείνοι που με τη δουλειά τους ευθύνονται για την επιτυχία και το κύρος των αναγνωρίσιμων. Γιατί να μην έχεις πρότυπο έναν από αυτούς!


5)Τι είναι αυτό που δεν θα ήθελες να κάνεις ποτέ καθ'όλη τη διάρκεια της πορείας σου;


Κοίτα, υπάρχουν έτσι κι αλλιώς πράγματα τα οποία και να θες να τα κάνεις δεν μπορείς γιατί, ευτυχώς, σε περιορίζει ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Από κει και πέρα θέλω,στην όποια πορεία έχω, να μη κάνω πράγματα, που μπορεί να μην τα προβλέπει ο Κώδικας, αλλά πάνε κόντρα στην προσωπική μου ηθική.


6)Ποιο κατά τη γνώμη σου στοιχείο παίζει καταλυτικό ρόλο για την εικόνα ενός δημοσιογράφου;


Αν δεις ως τον πρωταρχικό ρόλο που καλείται να έχει ο δημοσιογράφος, αυτόν της ενημέρωσης του κοινού, νομίζω πως η εγκυρότητα είναι αυτή που παίζει καταλυτικό ρόλο για την εικόνα του. Σκέψου, να εμπιστευτείς έναν δημοσιογράφο για να ενημερωθείς πάνω σε ένα θέμα που σε ενδιαφέρει και οι πληροφορίες που σου δίνει να μην είναι σωστές. Ε, αν δεν είναι σωστές μία, δεν είναι σωστές δεύτερη, την τρίτη θα ενημερωθείς από κάποιον άλλο και, αν δεις πως αυτός ό,τι σου λέει ισχύει, δεν θα τον αλλάξεις, γιατί θα του έχεις εμπιστοσύνη.


7)Σε έχουν επηρεάσει καθόλου όλα αυτά που ακούγονται για τον κλάδο σου τις τελευταίες μέρες;


Στην Ελλάδα ανέκαθεν υπήρχε μια νοοτροπία που είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει. Όταν κάποιος επαγγελματίας κάνει κάτι που αμαυρώνει το χώρο, συμπαρασύρει και όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες του χώρου αυτού προς την κατρακύλα. Ένας αστυνομικός σκοτώνει, όλοι οι αστυνομικοί δολοφόνοι, ένας ιερέας κακός, όλοι οι ιερείς κακοί, ένας γιατρός παίρνει φακελάκι όλοι οι γιατροί χρηματίζονται. Ένας δημοσιογράφος αδίστακτος, όλοι οι δημοσιογράφοι αδίστακτοι...Μας αρέσει να τους βάζουμε όλους, καλούς, κακούς, σε ένα τσουβάλι. Όχι πως δεν υπάρχουν και <<κακοί>> επαγγελματίες, αλλά δεν είναι εκείνοι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση. Η επικρατούσα λοιπόν αντίληψη περί δημοσιογράφων πρέπει να σε επηρεάζει θετικά. Να σε κάνει να θες να την αλλάξεις. Με αυτό τον τρόπο ναι, έχει επιρροή και μάλιστα πολύ έντονη.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠ.
ΓΙΩΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: